Külliye’deki ekonomi zirvesi sona erdi: Temel hedef enflasyonu tek haneye düşürmek

İçindekiler

    Ekonomi Uyum Şurası’nın 3.5 saat süren toplantısında eylül ayında kamuoyuyla paylaşılması planlanan Orta Vadeli Program (OVP) hazırlık süreci ele alındı. Açıklamada, “OVP ile makroekonomik maksatlar ve yapısal ıslahat politikalarımız güncellenecek, önümüzdeki üç yıla ait yol haritası ortaya konulacaktır. Önümüzdeki süreçte temel makroekonomik maksadımız enflasyonu yine tek haneli düzeylere düşürmektir.” tabirleri yer aldı. Toplantıda ayrıyeten stokçuluk ve fahiş fiyat artışlarının önlenmesine yönelik değerlendirmeler de yapıldı.

    EKONOMİNİN KRİTİK İSİMLERİ HAZIR BULUNDU

    Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıya, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Lideri İbrahim Şenel, Merkez Bankası Lideri Hafize Gaye Erkan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Heyeti Lideri Şahap Kavcıoğlu, AK Parti Küme Lideri Abdullah Güler, AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

    “VERGİLER VE TASARRUF ÖNLEMİ İLE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFLENDİ”

    Toplantının akabinde yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi: Ekonomi Uyum Konseyi, Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde şimdiki ekonomik gelişmeler ve öncelikli ekonomi siyasetlerini görüşmek üzere bu periyodun ikinci toplantısını gerçekleştirmiştir. Haziran ayında gerçekleştirdiğimiz birinci toplantıdan bu yana mali disiplinin sağlanmasına, iç talebin dengelenmesine, cari açığın azaltılmasına, rezervlerimizin güçlendirilmesine ve enflasyonla çabaya yönelik kıymetli adımlar atılmıştır. Bu periyotta zelzelenin bütçe üzerindeki tesirlerinin hafifletilmesi ve kaynak tahsisinin güçlendirilmesi hedefiyle yapılan vergisel düzenlemeler ve alınan tasarruf önlemleri ile finansal istikrarın pekiştirilmesi ve sürdürülebilirliğin güçlendirilmesi hedeflenmiştir.

    Toplantıda görüşülen hususlar aşağıda özetlenmektedir;

    • Bugünkü toplantıda birinci olarak şimdiki makroekonomik gelişmeler ile bütçe görünümü değerlendirilmiştir.
    • Ekonomide öngörülebilirliği artıracak, beklentilere taraf verecek Orta Vadeli Programa (OVP) ait hazırlıklar gözden geçirilmiştir. OVP ile makroekonomik amaçlar ve yapısal ıslahat politikalarımız güncellenecek, önümüzdeki üç yıla ait yol haritası ortaya konulacaktır.
    • İlgili tüm kesitlerle istişare içinde hazırlanacak OVP’nin, öngörülebilirliği arttırarak yatırım ortamına kıymetli katkılar sunması beklenmektedir.
    • Mali disiplini temel alan maliye siyasetimizi kamuda tasarruf anlayışı ile güçlendirerek elde edilecek mali alan, vatandaşlarımızın refahını artırmak için kullanılacaktır.
    • Deprem harcamaları hariç tutulduğunda bütçe açığının ulusal gelire oranını AB standartlarında tutacak bir yaklaşım devam ettirilecektir.
    • Toplam maliyeti 104 milyar dolara ulaşan zelzele konusunda ilgili tüm kurumların uyum içinde hareket etmesi ve zelzele bölgesinde ekonomik ve toplumsal hayatın rehabilitasyonuna bütçe imkanları içinde gerekli değişiklikleri yaparak tüm kurumların öncelik tanıması sağlanacaktır.
    • Önümüzdeki süreçte temel makroekonomik gayemiz enflasyonu tekrar tek haneli düzeylere düşürmektir. Bu kapsamda toplantıda fiyat istikrarıyla birlikte finansal istikrarın devamı için Merkez Bankası’nın uhdesinde olmayan alanlarda atılacak adımlar ele alınmıştır.
    • Para siyasetinin genel çerçevesi ile son devirde atılan miktarsal sıkılaştırma adımları konusunda bilgilendirme yapılmış, Kur Muhafazalı Mevduat konusunda gelişmeler değerlendirilmiştir.
    • Toplantıda mesleksel eğitim merkezlerine sağlanan devlet katkısının aktifliği özel olarak değerlendirilmiş, tasarrufu ve aktifliği artırıcı kararlar alınmıştır.
    • Otomotiv ve besin perakende dalında son devirlerde arz talep istikrarını bozacak biçimde oluşan stokçuluk ve haksız uygulamalar ile bunlarla ilişkili fahiş fiyat artışlarının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir.
    • Ekonomi Uyum Konseyi üyeleri tarafından Türkiye Yüzyılı’nda daha güçlü ilerlememizi sağlayacak gündem teklifleri sunulmuş ve bu süreçte ilgili tüm kurumlarımızın ahenk, iş birliği ve tam bir uyum içinde çalışma kararlılığı vurgulanmıştır.
    • Güven ve istikrar ortamında enflasyon ile uğraş öncelikli olmaya devam edecek, nitelikli yatırımlarla yüksek katma bedelli üretimi, ihracatı ve potansiyel büyümeyi daha da güçlendirecek, istihdam artışını destekleyecek, tasarrufları artırarak cari süreçler açığında kalıcı güzelleşmeyi sağlayacak aktif ve kararlı adımlar eşgüdüm içerisinde hayata geçirilecektir.”

    Yorum yazın

    E-Posta Adresiniz Paylaşılmayacaktır işaretli alanlar zorunludur *