- Katılım
- 14 May 2024
- Mesajlar
- 99,150
- Konu Yazar
- #1
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletlere (BM) daimi üyeliğe ilişkin, "Türkiye olarak daimi üye olmanın gayretindeyiz ama şu ana kadar aldığımız bir netice yok. Daimi üyelerin de bizleri daimi üye yapma gibi hesapları yok." dedi. Bu açıklama ardından BM'nin daimi ve geçici üyeleri merak ediliyor. Peki, BM üyeleri hangi ülkelerden oluşuyor?
Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası barışı ve güvenliği sağlamak, dostane ilişkileri geliştirmek ve sosyal ilerlemeyi teşvik etmek amacıyla 1945 yılında kurulmuş bir uluslararası örgüttür. Başlıca amaçları arasında savaşların önlenmesi, insan haklarının korunması, sürdürülebilir kalkınma ve insani yardımların sağlanması yer alır.
Üye Ülkeler: Bugün 190'dan fazla ülke BM üyesidir.Ana Organlar: Genel Kurul, Güvenlik Konseyi,Ekonomik ve Sosyal Konsey, Uluslararası Adalet Divanı ve BM Sekretaryası.İnsani Yardım: Doğal afetler veya savaş durumlarında insani yardım ve destek sağlar.Sürdürülebilir Kalkınma: Sürdürülebilir kalkınma hedefleri belirleyerek dünya genelinde sosyal ve ekonomik gelişimi destekler.BM, uluslararası işbirliğini teşvik etmek ve küresel sorunlara çözümler bulmak için önemli bir platformdur.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi şunlardır:Amerika Birleşik DevletleriBirleşik KrallıkFransaRusyaÇin
Bu ülkeler, Güvenlik Konseyi'nde veto hakkına sahip olup, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynamaktadırlar. Bu daimi üyeler, BM'nin en güçlü ve etkili ülkeleri olarak kabul edilir.
Birleşmiş Milletler (BM) üye ülkeleri, dünya genelinde 190'dan fazla ülkeyi kapsamaktadır. BM'nin resmi üye sayısı 193'tür. Üye ülkeler, BM'nin temel hedeflerini desteklemek ve uluslararası işbirliğini teşvik etmek amacıyla bir araya gelirler.Bazı Üye Ülkeler:TürkiyeAmerika Birleşik DevletleriAlmanyaFransaİngiltereÇinHindistanBrezilyaRusyaJaponyaBu ülkeler dışında pek çok diğer ülke de BM üyesidir. Üyelik, her ülkenin BM Tüzüğü'ne taraf olması ile gerçekleşir. BM üyeleri, uluslararası barış ve güvenliği sağlama, insan haklarını koruma ve sürdürülebilir kalkınmayı destekleme konularında işbirliği yapar.