Ayçiçeği tarlalarında hasat zamanı

webmaster

Moderator
Moderatör
Katılım
14 May 2024
Mesajlar
88,602
Ayçiçeği tarlalarında hasat zamanı

Zengin su kaynaklarına sahip Ağrı Ovası'nın binlerce dönümlük tarlalarında yetiştirilen çerezlik ayçiçeği, Şanlıurfa'dan gelen mevsimlik tarım işçileri tarafından hasat ediliyor. Devlet desteğiyle geniş bir alanda ekimi yapılan çerezlik ayçiçeği hasadı yaklaşık 1,5 ay sürüyor, çekirdekler kurutulduktan sonra işlenmesi için Kahramanmaraş'taki fabrikalara götürülüyor.

wO5q-OufOEi3w6et9D85sg.jpg

Devlet desteğiyle bitkisel ürünlerde üretim çeşitliliğinin giderek arttığı kentte, zengin su kaynakları ve havaların serin olmasından dolayı ayçiçeği üretimi de giderek yaygınlaşıyor.
yBmnD4Tly06vUuT2A7Eplw.jpg

Büyük bir bölümü Kahramanmaraş'tan gelen çiftçilerce 34 bin dekarlık alanda ekilen çerezlik ayçiçeği, yaz boyunca sulandı, bakımları yapıldı ve artık olgunlaştı.
x58UwuxdZE6g69uOuhUkuw.jpg

Bu yıl da Şanlıurfa'dan gelerek tarlaların yakınına çadır kuran mevsimlik tarım işçileri, ayçiçeği hasadına başladı.
MTybuI92EEGFX3H1qHnrDw.jpg

Sabahın erken saatlerinde gruplar halinde binlerce dönümlük tarlalarda mesailerine başlayan, aralarında kadınların da olduğu işçiler, oraklarla kestikleri ayçiçeklerini bir süre kurumaya bıraktıktan sonra biçerdövere atıyor.
8JzU9jAcZEy6sF1HBi-hGg.jpg

Gün boyu çalışan işçilerin yemekleri de ailelerinin diğer bireyleri tarafından yakılan ateş üzerinde hazırlanıyor.
PMa6Q7jZo0mU285eInYUwg.jpg

Yaklaşık bir ay daha sürecek hasattan elde edilecek tonlarca çerezlik ay çekirdeği, biçerdöverden traktör römorkuna boşaltılıp brandalar üzerine serilerek kurumaya bırakılıyor.
n_UMkAni2UGRg07SnoPAoQ.jpg

Güneşin altında bekletilip kurutulan çekirdekler, çuvallara doldurulup tırlara yüklenerek Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki fabrikaların eleme tesislerine götürülüyor.
931eiy83eEWjuziFj2En3A.jpg

Çiftçi Selim Tanrıverdi, 2 bin dekarda ayçiçeği üretimi yaptıklarını söyledi.
qR2iTRNJ4EKqjoA5R5NluQ.jpg

Ağrı'da 14 yıldır ayçiçeği ürettiğini belirten Tanrıverdi, "Üretim güzel gidiyor. Hasada yeni başladık. Topladığımız ayçiçeklerini biçerdövere attıktan sonra çekirdekleri harmanda kurutup sonrasında Kahramanmaraş'a götürüyoruz. Çok zor bir meslek, çocuk yetiştirmek gibi bir iş." dedi.
3D-_xdmOD0aSP1C-6WuYRA.jpg

Tanrıverdi, Ağrı'nın hem sulama imkanı hem de hava şartları nedeniyle bu ürün için elverişli olduğunu belirtti.
pMylc2zL0kKqtmueg8grBA.jpg

Şanlıurfalı mevsimlik işçisi Mustafa Kaya, aileler halinde 30 kişi geldiklerini ve tarlalarda çalıştıklarını anlattı.
uBaTElo9E0mCVtTJmbEf9Q.jpg

Yaz aylarında aynı tarlalarda 1 ay çapa yaptıklarını ifade eden Kaya, "Daha sonrasında kayısıda çalışmak için Malatya'ya gittik. Oradan da Şanlıurfa'da fıstık işinde çalıştık. Bu seneki son durağımız Ağrı. Ailece burada çadırlarda kalıyoruz. Hava serin. Daha 1 ay burada çalışacağız. Ele muhtaç olmayalım diye gelip çalışıyoruz, biz emekçiyiz." diye konuştu.
XX20gAoSs0mtk57W9p5Qmw.jpg

Yılladır tarlalarda çalıştığını dile getiren İslim Kaya, "Zordur, mecburen çalışıyoruz. Kimseye muhtaç olmuyoruz ve muhtaç olmak her şeyden daha zordur." ifadelerini kullandı.
ywD5GRiaAUaIw-Hl3Bppig.jpg

Yaklaşık 9 yıldır farklı illere giderek tarlalarda çalıştıklarını anlatan Ferhat Kaya, ekmek peşinde koşmaya devam ettiklerini söyledi.
-CPrbdoVQ0qP_gMzlUKQWg.jpg

XCQzQ8tOZEeT6axN1VWAdQ.jpg
 
Geri
Üst